УЕБ ЗА ТЕБ

Охлаждане на лаптопа?

Охлаждане на лаптопа?

Охлаждане на лаптопа?

Лято е, температурите са в червения сектор а лаптопа се задъхва, какво да направим за да облекчим машинката? Има няколко сценария при подобни казуси, като ще се опитам да ги изброя поетапно в последователен ред.

 • Почистване и смяна на термо паста и термо дъвка.

  Това е една от основните причини за прегряването на лаптопите, насъбралата се мърсотия и не подменяните термо паста и дъвка. За разлика от настолните машини, лаптопите нямат толкова място в корпуса си. Частите са “нагъччкани” изключително близко една до друга, а височината ма корпуса е от 1 до 3 см. Това определено затруднява вентилацията и респективно охлаждането на преносимите ни машинки.  И за това подмяната на термо пастата и термо дъвката трябва да са на максимум 1 година.

  Това е наистина максималния срок, който се доближава до “санитарния минимум”, но все пак може да ви гарантира по-безпроблемен и дълъг живот на лаптоп ви. Занесете машината ви във подходящ сервиз, където да извършат процедурата, която е порядъка на до 1 час. Така ще имате доста по бърз и не загряващ лаптоп, с по-висока производителност. 

  И…

  Хубаво е да споменем, че някои лаптопи от по-високите класове имат самопочистващи се системи, които значително предпазват машинката от натрупване на прах и други нечистотии. Както и повишават степента на охлаждане на лаптопа ви.

 • Ползване на охладителна подложа, това е абсолютно задължително условие. За да може да се нагнетява по-голямо количество въздух, който да циркулира в корпуса на машината ви. Изберете подложка с повече вентилатори, разположени в различните краища на подложката. Така ще имате по-ефективно охлаждане, което ще облекчи значително натоварването на машината ви. Никога не слагайте лаптопа директно върху меки повърхности, легло, коленете ви, одеяла, трева, земя и т.н. За такива цели охлаждащата подложка е идеална, дори и да не работи или да е намален потока на въздух до минимум. 

  Защото лаптопа се намира върху твърда повърхност, която му осигурява допълнително количество въздух. А това води до по-добро охлаждане на лаптопа. Наскоро видях една идея, просто две капачки от фанта/кола… които се поставят в задната част между лаптопа и масата, резултата е видим.

 • Температурата на околната среда, тя е от значение за охлаждането на всеки лаптоп. Ако имате възможност пускайте климатичната система в помещението в което работите. Също така, избягвайте директна слънчева светлина, върху лаптопа, дори и през затворен прозорец. 
  И не на последно място  не пушете в помещението където е лаптопа ви. Тютюневия дим образува много тънък “филм” по компонентите на лаптопа и те не могат да се охлаждат ефективно. А с годините, този филм става по-дебел, което пречи на доброто охлаждане на лаптопа ви.

Охлаждане на лаптопа?

И в заключение за доброто охлаждане на лаптопа се изискват грижи, както за всяко едно нещо. Без значение, за какво ще използвате машинката си, за правене на сайтове, като мен.  За офис работа, гледане на филми, слушане на музика или за безпощаден гейминг… 

То…

Осигуряването на добро охлаждане на лаптопа е едно от основните изисквания за неговия по-дълъг експолатационен период. Също така и по-висока производителност, което е от значение за много неща 🙂 Когато почивате от работа, пиете кафе или просто сте затворили очи за 15-на минутки изгасете машинката да си почине.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email
Изграждане на уеб сайт, уеб дизайн, SEO оптимизация и поддръжка на сайтове